Asigurare CASCO

asigurarea casco

Obiectul asigurarii

In timp ce asigurarea de tip RCA este o asigurare destinata tertului pagubit, asigurarea de tip CASCO este incheiata in interesul persoanei asigurate.

CASCO este o asigurare în baza căreia societatea de asigurare achită despăgubiri pentru avariile accidentale (parțiale sau totale) și/sau furtul (parțial sau total) suferite de vehiculul asigurat și înscris în polița de asigurare.

Această asigurare este facultativă, ceea ce înseamnă că decizia de încheiere a unui contract de asigurare CASCO este la latitudinea proprietarului de vehicul, nefiind obligatorie prin lege. Potrivit OG nr.51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, cu modificările și completările ulterioare, societățile de leasing au obligația asigurării vehiculelor. Prima de asigurare o achită utilizatorul, dar asiguratul este societatea de leasing.

In cazul autoturismelor, de regula se asigura masini cu varsta intre 0 si 8 ani, in conditii speciale la unii asiguratori, intre 0 si 12 ani, precum si masini de epoca/colectie.

Riscuri acoperite

Detinerea unui autoturism implica asumarea unui set de riscuri. Autoturismul este de obicei o investitie de o valoare considerabila pe care nu ne permitem sa o inlocuim fara sa simtim o lipsa in buget. Nu doar autoturismul in sine ci si intretinerea acestuia precum si reparatiile facute in cazul producerii unor daune, sunt de natura sa ne afecteze bugetul in mod serios.

Accidentele posibile pot aduce pe posesorul masinii in situatia de a nu o mai folosi, deoarece costurile de reparatii se pot ridica la sume foarte mari in functie de incidentul in care a fost implicat.

Astfel pentru a se evita costurile mari la care repararea  automobilului se poate ridica, asigurarea auto reprezinta solutia salvatoare pentru soferi.

Asigurarea CASCO acopera daunele produse in cazul urmatoarelor evenimente:

– avarierea automobilului propriu sau al altui automobil
– distrugerea anumitor bunuri
– accidentarea soferului sau a persoanelor care se afla in automobile
– accidentarea unui pieton
– pagube produse din loviri, ciocniri, zgariere, rasturnare, caderea unor corpuri pe autoturism
– pagube cauzate de furtuna, inundatii, cutremur, grindina, ploaie torentiala, alunecare de teren, avalansa, carbonizare, explozie, afumare
– furtul autovehicolului, a unor parti componente sau a pagubelor provocate in urma tentativei de furt
– pagubele cauzate ca urmare a masurilor luate pentru salvarea lui
– pagubele produse asupra partilor componente sau pieselor autovehiculului in timp ce acestea se aflau demontate in vederea efectuarii reparatiei sau intretinerii
– cheltuielile de transport al autovehiculului avariat la atelierul de reparatii, acest atelier trebuie sa fie cel mai apropiat de locul in care s-a produs evenimentul asigurat
– vandalism
– pierderea cheilor

Cum se stabileste suma asigurata ?

Autovehicolul se asigura la valoarea reala. Aceasta se calculeaza inmultind valoarea de nou cu coeficientul de uzura al autovehicolului (depinde de vechimea masinii).

Cum se incheie o asigurare CASCO ?

Polita de asigurare se incheie dupa inspectia de risc a autovehiculului, efectuata de catre reprezentantul asiguratorului si in baza declaratiilor asiguratului din cererea-chestionar. Aceasta, impreuna cu raportul de inspectie al autovehiculului, clauzele, anexele la polita si declaratii facute in scris de catre asigurat cu privire la starea autovehiculului, fac parte integranta din polita.

 

-> Solicita o oferta de asigurare CASCO. Da click aici

Share